Verslagen Externe competitie

Het tweede team van Opening ‘64 goed van start in de derde klasse en een zeer spannende interne competitie avond!

Vrijdag de 13e was het dan zover. Het tweede mocht aantreden tegen Schaakgroep Koedijk!
Qua rating dacht ik dat het tweede deze wedstrijd eenvoudig zou moeten winnen.
Dit bleek in de praktijk toch wat moeilijker. Zo blijkt maar weer rating zegt niet alles!

Op bord 1 speelde Rob Heijink tegen Fred Volkers. De Leeuw werd gespeeld door rob en al heel vroeg in de partij gingen de dames van het bord. Daarna ging het lang gelijk op naar mijn idee. Ergens dacht Rob een stuk te winnen door het paard van de tegenstander op te sluiten. Dit bleek helaas niet zo te zijn en Fred kon zijn paard nog net aan redden. Hij wist later ergens een pionnetje te winnen, maar speelde het eindspel naar mijn idee niet helemaal secuur. Het resultaat was remise met ongelijke lopers op het bord. 0,5-0,5.

Op bord 2 speelde Hein tegen John Fokke. Eerder in het seizoen had Hein van John verloren in de bekercompetitie bij Koedijk. Dit was dus een mooie kans om revanche te nemen! De opening werd een aljechin (1.e4 Pf6 2. e5 Pd5 3. c4 Pb6 4.d4 d6 5.f4). Het was een zeer scherpe partij naar mijn idee. Hein had een zeer aanvallende stelling, maar hij verbruikte zeer veel tijd. Hein had veel druk op de koningsstelling van John. John bood op een bepaald moment remise aan. We hadden op dat moment al 3 punten! Hein nam het aan om het team de overwinning te brengen (en ook ivm tijdnood)! Dit bracht de stand naar 3,5-1,5.

Op bord 3 speelde Rick tegen Jan Rietveld. Ook hier werd er weer een leeuw gespeeld. Jan offerde al vroeg in de partij op f7 een loper. Iets wat naar mijn idee helemaal niet kon. Niet veel later bleek ik daarin gelijk te krijgen. Rick had zijn stelling geconsolideerd door een paar goede zetten te doen en wit had helemaal geen aanval. Dit hield in dat hij een stuk voor 1 pion voor stond. Later werd de voorsprong zelfs een volle toren. Jan gaf dan ook uiteindelijk op. Een mooie overwinning van Rick! Dit bracht de stand naar 2-1

Op bord 4 speelde Pieter tegen Harry Klinkhamer. Harry won ergens 2 pionnen. Dit leek in eerst instantie wel een stuk te kosten. Dit was uiteindelijk een toren voor 2 lichte stukken. Harry had 5 pionnen waarvan 3 verbonden pionnen op de damevleugel en Pieter had 3 pionnen waarvan 1 op de damevleugel en 2 op de koningsvleugel. Pieter zette kundig de pionnen vast op de witte velden zodat ze geen kant op konden en zette naar mijn idee een mooi plan op om met zijn koning vooruit te stomen en die pionnen op te halen. Pieter had daar toch een ander idee over en volgde een ander plan. Uiteindelijk gaf Harry een volle toren weg en was de partij gespeeld. Dit was de laatste partij die nog bezig was en bracht de stand naar 4,5-1,5 de eindstand.

Op bord 5 speelde Sebastian tegen Reg Roodzand. Deze partij ging zeer lange tijd gelijk op. Ik had het idee dat Sebastian iets minder stond. Reg bood uiteindelijk remise aan en na overleg met mij en teamleider Sjaak werd geadviseerd dit aan te nemen gezien de stand op de andere borden. Dit bracht de stand op dat moment op 1-1.

Op het laatste bord speelde Yvonne tegen Herbert van de Splinter. Ze speelde een zeer sterke partij. Ze won ergens 2 pionnen en had een zeer gevaarlijke vrijpion op de zesde rij. Yvonne had het initiatief en gaf dit ook niet meer weg. Niet veel later won ze ook nog eens meer materiaal. Herbert gaf toen ook op.
Een puike partij Yvonne. Dit bracht de stand op 3-1.

Een mooie  4,5-1,5 overwinning van het tweede. Ik hoop dat er nog vele mogen komen!

Interne competitie

Ook in de interne werden een paar spannende partijen gespeeld.

Allereerst de topper tussen Roel en Erik. Het was een queen’s gambit declined (dame gambiet niet geaccepteerd voor de niet Engels sprekenden). In de partij leek Erik een zeer sterk centrum, paar pluspionnen te hebben en de complete controle over de partij te hebben. Naar mijn idee leek Erik zeer snel naar winst af te streven. Roel had andere plannen! Hij gooide zijn welbekende trukendoos open. Hij offerde een kwaliteit voor de aanval. Na een paar mindere zetten van Erik had hij eeuwig schaak op het bord. Erik met de materiele voorsprong wilde uit het eeuwig schaak lopen maar ging hierdoor alsnog mat.

Een andere Toppartij was tussen Marcel en Jeroen. Jeroen leek in eerst instantie op een eenvoudige overwinning af te streven. Stond dacht ik een kwaliteit voor. Marcel ging vol in de aanval (ja u leest het goed Marcel in de aanval dat zien we niet vaak). Hij snoepte een flink aantal pionnen op de koningsvleugel maar Jeroen won het nog net in het eindspel.

De wedstrijd tussen Pim en Edwin was ook een spannende. Pim had een zeer aanvallende stelling zoals we ondertussen wel van hem gewend zijn. Hij wist ergens een kwaliteit te winnen en wist het in het lastige eindspel te verzilveren.

Van de partij tussen Hernan en Jeffrey heb ik weinig gezien. Beide hadden meerdere verbonden vrijpionnen en het was een race naar de overkant. Jeffrey zei dat hij in dat eindspel een paar zetten te kort kwam. Hierdoor won Hernan de partij

Ikzelf mocht aantreden tegen Rob Keizer. Ik won vroeg in de partij een pion. Daarna zorgde ik ervoor dat Rob niet meer kon rokeren. Rob verzette zich kranig maar kwam uiteindelijk in een matnet terecht en gaf op

Van de andere partijen heb ik te weinig gezien. Voor de uitslagen hiervan kun je op de website terecht.
Volgende week is er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen!

Richard

Eerste achttal goed van start in eerste klasse A.

Op vrijdag 6 oktober was het dan zover, na een afwezigheid van meerdere jaren mocht Opening ’64 zijn herintrede maken in de eerste klasse van de NHSB. Met de thuiswedstrijd tegen Groene zes – Schaaklust hadden we direct een “4 punten” wedstrijd te pakken. Groene zes was immers vorig seizoen tweede in de poule van Opening ’64 geworden en richt zich (vermoedelijk) net als Opening ’64 op lijfsbehoud in de zeer sterke eerste klasse. Na de jaarlijkse beslommeringen om tot het sterkst mogelijke team te komen, wist captain Dennis een sterk en zeer evenwichtig team op de been te brengen. Laten we snel de borden langs lopen.

Op bord 1 speelde kampioen Richard met zwart. Na een wat moeizame opening herpakte Richard zich sterk en leek hij af te steven op minimaal een half punt. Helaas vergooide Richard zijn kansen met een ordinaire blunder en moest hij teleurgesteld de vlag strijken. (0-1)

Voormalig kampioen Pim speelde op bord 2 met de door hem zo geliefde witte stukken. Pim speelde als in zijn beste dagen en wist gedegen zijn 1970 Elo tegenstander van het bord te duwen. (1-1)

Bord 3 was het domein van herintreder Johan Bakker. Johan speelde eind vorige eeuw al bij Opening en mocht na een afwezigheid van meer dan 10 jaar weer aantreden in het eerste. Na een perfecte score van 100% in de derde klasse ondervond Johan dat de eerste klasse toch wel een tikje hoger was. Na een in mijn ogen moeizame partij werd hij verslagen. (1-2)

Edwin speelde als rots in de branding op bord 4 en kwam geen moment in gevaar. Gedegen en solide pakte hij een klein voordeeltje en wist hij dat relatief eenvoudig uit te bouwen tot een vol punt. (2-2)

Met het gelijke spel aan de topborden was het nu de beurt aan “het rechter rijtje”. Jeroen, die dit jaar gepromoveerd is van eerste invaller tot basisspeler, speelde een mooie en attractieve partij waarbij hij twee stukken voor een toren had. Met een sluwe maar mooie combinatie wist Jeroen zijn tegenstander over de knie te leggen. (3-2)

Jeffrey op bord 6 speelde met wit en deed dat prima. Al snel kreeg Jeffrey ruimtelijk voordeel en was het wachten op de overgave van zwart. (4-2)

Net als zijn vader Johan en Jeroen maakte Roel na enkele invalbeurten zijn debuut als basisspeler van het eerste. Roel speelde met zwart en kon hierdoor zijn vele uren voorbereiding prima toepassen. Na een zeer sterke partij moest wit compleet ingesloten de hand uitsteken. (5-2)

Tot slot Hein. Hein is al meerdere jaren basisspeler van het eerste en weet ook ieder jaar zijn uitverkiezing waar te maken. Met solide en gedegen spel scoort hij jaar in jaar uit een ruime voldoende en presteert daarmee ruim boven zijn, in mijn ogen, veel te lage Elo. Ook nu weer speelde Hein een prima pot waarin hij in mijn beleving wellicht de makkelijkste weg naar de overwinning miste. Maar goed, hij koos nu voor de mooie route die helaas resulteerde in tijd schaarste en een remise. (5½-2½)

Al met al dus een prima overwinning die perspectief biedt voor de uitwedstrijd tegen En Passant op Texel. Gezien het feit dat En Passant vaak thuis beter scoort dan uit belooft het een hete middag te worden op 4 november. We gaan het zien, aan ons zal het in ieder geval niet liggen. Wij gaan er voor!!

Dennis (NPC)

MSC-4  – Opening’64-4

Ons damesviertal speelde de laatste ronde van dit seizoen in Den Helder. Jeannette, José, Charlotte en Ingrid R. mochten het opnemen tegen de heren van MSC. Deze waren tot op het bot gedreven om te winnen, maar dat waren onze dames ook!

Ik had ze in de auto ernstig toegesproken: wie verliest gaat lopend naar huis.

De eerste die lopend naar huis zou moeten, was José. José! Degene die uren achtereen geconcentreerd achter het bord kan zitten, die alles berekent, en nog een keer berekent, die iedere zet weloverwogen uitvoert, die José staat na vier zetten mat. Herdersmat. Dat is ……, dat is ……. Dat is in ieder geval niet José-waardig. Theo Krol blij, wij niet.

Ik streek met mijn hand over mijn hart. Het was al erg genoeg. Om dan ook nog te moeten lopen…

Door naar Jeannette. Jeannette moest aan bord 1 spelen en daar had zij bij voorbaat al de zenuwen van. Ik had Jeannette de opdracht gegeven om alleen de eerste drie letters daarvan te pakken:  ZEN. Het leek haar aardig te lukken. Even na 21.30 u. had ze tegenstander Peter Botman in de tang en kon ze zijn toren insluiten. Peter speelde nog even door, maar de lol was eraf. Hij gaf het op.  Mooi Jeannette!

Ingrid, die altijd verrassend uit de hoek kan komen met ijzersterkte zetten, kwam deze keer niet lekker uit de opening. Theo Thiebau  joeg haar gelijk op en had de smaak te pakken. Hij draafde over het bord, her en der een stuk meepakkend. Ingrid kreeg het steeds benauwder, maar hield dapper stand. Toen de pion van Theo tot dame promoveerde had Ingrid toch echt het nakijken en verloor.

Stand 2-1.

 

Alle ogen waren gericht op Charlotte.  Charlotte had, na haar actie van de gillende dame in december, één ding moeten beloven: niet de dame weggeven en in geval van, te doen alsof het een offer was. En daar hield zij zich aan. Was (of leek) ondertussen ook de rust zelve.  Ach, hier en daar ging een stuk verloren, maar dat won ze dan ook weer terug, dus dan mag het. Charlotte kwam aan de winnende hand en Ab Sneep borg boekje en bril al op. De partij was echter nog niet afgelopen en met de, voor Charlotte, verrassende  zet Dh1 was het voor Charlotte gebeurd. Helaas pindakaas.

We gingen zoals dit hele seizoen niet puntloos naar huis, dus mocht iedereen toch de auto in.

Ondertussen beginnen de dames aardig bekendheid te krijgen binnen de schaakwereld.  Blijf oefenen en volgend seizoen weer aan de bak!

Verslag Opening 64 4 – Heerhugowaard 5

Gisteravond speelde het damesviertal de laatste wedstrijd tegen het sympathieke Heerhugowaard.
Op bord 1 bond Charlotte de strijd aan tegen Piet van Veelen. Charlotte ging fanatiek van start maar kon het uiteindelijk niet redden tegen deze doorgewinterde schaker.
Aan bord 2 zat Jeannette tegen Auke Nicolai. Jeannette had de avond daarvoor al haar kruit verschoten in het eerste. Al snel gaf zij paard en stelling weg en sloeg vertwijfeld haar ogen ten hemel. “Ik kan er niks aan doen” zei Auke nog. “Echt wel!” reageerde Jeannette.
Mooi spel op bord 3 en 4. José trof aan het derde bord Sander van Vianen. Het was een ontzettend leuke partij totdat José mat ging achter de paaltjes. Even over het hoofd gezien.
Ingrid Venneker had een mooie, goed voorbereide opening met wit tegen Henk de Waal. Helaas zag ze over het hoofd dat haar dame in gevaar was en zo verloor zij dame en de partij. 0-4 dus. Ondanks verlies een mooi seizoen gespeeld. Volgend jaar gaan we gewoon weer verder!
Bij de bar werd het tijdens de analyses nog bar gezellig.

Verslag  Warmenhuizen – 3  –  Opening ’64 – 3

Soms zie je het in één oogopslag;  je komt aanlopen bij een bord en direct flitst het door je gedachten:  “staat gewonnen voor wit ” of:  “kat in het bakkie voor zwart!”. En ondanks dat de stelling en het aantal stukken op dat moment nog in evenwicht is, blijk je na verloop van tijd toch gelijk te krijgen en wint/verliest diegene van wie je het gedacht had.

Zoiets gebeurde ook vrijdagavond 14 maart in de uitwedstrijd van ons derde team naar Warmenhuizen 3.

Toen ik in mijn rol als NPC na een minuut of vijftien naar het bord van Sebastiaan Wolkers zag, wist ik “die staat gewonnen” ondanks het feit dat de stelling en het aantal zware- en lichte stukken als ook het aantal pionnen op dat moment nog volledig in evenwicht was. Vóór half tien konden de stukken in de doos en had ik mijn eerste gelijk binnen.

Hetzelfde gebeurde in het spel van Rob met zwart op het vierde bord.  Na dezelfde vijftien minuten kon ik concluderen: “Dat gaat het niet worden, Rob heeft zijn avond niet en gaat het niet redden”. Klokslag half tien kreeg ik mijn tweede gelijk: stukken in de doos, stand  1 – 1.

Verrassender waren de partijen op bord 1 ’Richard Gooijers’ en bord 3 met “clubmoeder” Jeannette als vervangster van verhinderde Bahman’.

Mijn aantekeningenbij de partij van Richard in chronologische volgorde: rustige e4 opening, snelle korte rochade, wit verzuimd damevleugel te ontwikkelen, aanval op de open f-lijn slaat door, Dxf7 zorgt voor winst? b2-b4 weg winst?! zwart geeft knullig een volle loper weg, wit kan desondanks promotie niet stoppen, stukken in de doos, jammer bijna gewonnen, partij toch een klein beetje weggegeven,  2 – 1 voor “hunnie”.

Alle resterende hoop op bord 3 bij Jeannette. Heel knap en dat de minst ervaren Opening ’64 speler het meeste geduld aan de dag weet te leggen.  Jeannette opent met haar favoriete d4. Opvallend door nog niet te rocheren blijven haar torens lang passief. Ik krijg de indruk dat onze Opening ’64 coryfee door afruil probeert aan te sturen op een remise. ( Je valt tenslotte niet voor niets in voor Bahman ), maar op het moment dat wij met 2 -1 achterraken, recht Jeannette haar rug en besluit de schakelaar om te zetten naar winst. Door op het juiste moment haar koning naar voren te sturen ontstaat verrassend de situatie dat een sterk paard, belast met de verdediging van het promotieveld g8 resoluut verjaagd wordt. Wit promoveert en zwart capituleert.  Hulde aan onze Jeannette die in navolging van haar zoon Richard, een heldenrol opeist in een van onze externe teams!

Hoe de 2 -2 tot stand kwam was verrassend maar zeker een terechte uitslag. Warmenhuizen, bedankt voor jullie gastvrijheid en graag tot een volgende keer!

Frank Verkerk

Damesviertal speelde de derde externe wedstrijd tegen MSC

Dinsdagavond 4 februari mochten de dames van ons vierde  team aantreden tegen de Morphy Schaakmat Combinatie, MSC in Den Helder dus. Heb de Morphy-gambiet nog niet met hen doorgenomen; misschien eens een leuke opening voor de thema-avond?

De dames zijn in opperbeste stemming en de heenreis verloopt soepeltjes. Er is nog even tijd voor een kop koffie en om 20.10 worden de klokken ingedrukt.

Jeannette mocht het met wit opnemen tegen Peter Botman (rating 1486). Ze krijgt er een stevige dobber aan, maar is bepaald niet bang en toont initiatief. Peter Botman schaakt in een stevig tempo: rustig blijven Jeannette, rustig, laat je niet opjutten! Ergens in de strijd gaat de witte loper eraf, maar Jeannette krijgt er een paar vrijpionnen voor terug. Na verloop  van tijd staat het behoorlijk vast op het bord en Jeannette biedt remise aan, wat Peter accepteert. Half MSC om het bord: zwart had toch moeten winnen!! Wit had toch moeten winnen! Nee zwart! Nee wit!

Enfin, met remise haalden wij een mooie halve punt binnen. Knap gedaan Jeannette!

José met zwart op bord 2 tegen Mitchel van der Struys (1606) had na acht zetten al de bibberaties want zag een matdreiging op haar afkomen. Nog maar een kop koffie en José herstelde snel. De mat werd mooi afgewend en het werd een alleraardigste partij. Mooi spel José! Heb met plezier staan kijken! Mitchel maakte mooi gebruik van de open lijnen, maar moest zelf goed uitkijken voor de aanvallen van José. Na teveel torengeweld op de achterste lijnen ging José dan toch uiteindelijk mat.

Ingrid Rentenaar zat stoïcijns te schaken op bord 3 tegen Paul Morelisse (1510). Ze speelt zeer gedegen en alle stukken staan keurig gedekt. Beiden hebben kansen, maar dan moet er wel een en ander geforceerd worden. Het ziet er remise-achtig uit en dat had Ingrid ook best aan kunnen bieden, maar daar is het schaakspel natuurlijk niet mee gediend. Ingrid in opperste concentratie wil wat meer vuurwerk op het bord en dat wordt helaas haar ondergang. Mooi gespeeld Ingrid!

Ingrid Venneker mocht met zwart op bord 4 tegen Theo Krol (1476). Theo opent met g3 en Ingrid denkt “wat moet ik daar nou mee”.  Trekt gewoon haar eigen plan (dat kun je altijd het beste doen als je het niet weet; geldt voor alles in het leven). Theo heeft de vaart erin en speelt fanatiek op beide vleugels. Ingrid raakt al snel haar loper kwijt en daarmee ook een beetje vat op het spel. Na 37 zetten mag ze Theo de hand schudden. Je hebt je evengoed knap verweerd Ingrid!

Nog een biertje/rosétje/sapje aan de bar en met een halve punt op zak togen wij opgewekt huiswaarts. Opgewekt? Jazeker! Ondanks  verlies mooi spel gezien, verbeten gezichten, vlekken in nekken, kortom: de ware schaakaard is aanwezig! Tot de volgende keer!

Het tweede van opening 64 speelt gelijk tegen het derde van Koedijk.

Hier nog even een verslag van de wedstrijd van het 2de tegen schaakgroep koedijk.
Gezien de ratings zou het een spannende avond gaan worden en in de praktijk bleek dit ook.

De eerste ronde langs de borden maakte mij niet veel wijzer het leek zoals verwacht gewoon gelijk op te gaan.

De tweede ronde langs de borden stelde mij tevreden en de kans op een goed resultaat bij Koedijk was duidelijk aanwezig.

Op bord 1 speelde Hein tegen John Fokke in een gelijke stelling van wat ik er van zag nog niet veel over te zeggen.

Op bord 2 speelde Nicolaas tegen Rob broertjes. Naar mijn idee stond nicolaas beter omdat hij veel meer ruimte had gecreëerd en aardig actief stond.

Op bord 3 was Dennis snel klaar tegen Hans Pettinga. Dennis speelde zijn vertrouwde koningsgambiet. Zijn tegenstander speelde zijn dame naar f6 en sloeg toen op f4 de pion. Iets wat er alleen maar voor zorgde dat de gevaarlijke f-lijn open kwam en dat zijn dame met tempo werd aangevallen. Op de 10de zet werd de dame dan ook ingesloten door een loper en gaf de tegenstander van Dennis ook op 0-1.

Op bord 4 speelde Rick tegen Kees struijk. Er was nog niet zo veel van deze partij te zeggen. Het leek gelijk op te gaan.

Op bord 5 speelde George tegen Harry Klinkhamer. Ergens vroeg in de partij won George een stuk voor 2 pionnen en gezien de stelling op dat moment kreeg ik het idee dat hij deze partij ook ging winnen.

Op bord 6 speelde Bahman tegen Reg Roodzand in wat mij leek op een soort morra gambiet waar de pion niet werd aangenomen. Op dit moment leek het erop dat het nog alle kanten op kon,maar gebruikte Bahman wel weer erg veel tijd.

Na de partij van Dennis te hebben bekeken ging ik nog maar eens een ronde langs de borden om te zien hoe alles compleet was omgeslagen op sommige borden en zag het er somber uit voor ons 2de team.

Op bord 4 stond Rick eerst een stuk achter en dat werd even later een kwaliteit met geen compensatie. Hij stond erg gedrukt en het zag er somber uit voor hem.

Op bord 5 was het ook compleet omgeslagen. De tegenstander van George had uiteindelijk 4 pionnen (verbonden vrijpionnen) weten te bemachtigen voor het stuk (paard) dat hij achter stond en gezien de stelling zag het er niet naar uit dat het Paard deze stelling nog kon houden.

Op Bord 6 was Bahman ook een stuk kwijtgeraakt door naar zijn zeggen ergens in te slaan, maar toen Reg met iets anders terugsloeg zag hij het stuk helaas niet meer terug.

Op de andere borden ging het nog steeds gelijk op en het leek erop dat het deze avond niet goed ging komen.

Later op de avond kwamen Frank en Pim ook nog even kijken en aanmoedigen en het leek uiteindelijk goed te hebben geholpen!

Op bord 1 bleef de stelling van Hein gelijk opgaan. Zijn tegenstander had een dubbelpion maar naar mijn inzien een aardig actieve stelling wat ervoor compenseerde. Er werd in een onduidelijke stelling tot remise besloten en ik denk dat dat een rechtvaardige uitslag is 0,5-1,5

Op bord 2 Leek het voor Nicolaas in tijdnood ook fout te gaan in mijn ogen. De dame van wit (Rob) viel zijn loper (op g5) en paard (op h4) aan. De loper verdedigde hij met h6 maar na h4 dacht ik dat Nicolaas een stuk verloor. Dit bleek blijkbaar toch niet het geval te zijn en even later in een stelling met gelijk materiaal werd remise besloten en ik denk ook dat dit hier een rechtvaardige uitslag was. 1-2

Op bord 4 Had zijn tegenstander een mat in 1, Rick probeerde nog via een geniepig loperoffer eeuwig schaak te halen maar deze schaakjes raakten snel op. Toen stond hij gewoon een toren achter. Rick moest deze partij daarom ook helaas opgeven 2-2

Op bord 6 bleef Bahman het stuk achter staan en het werd heel solide door Reg uitgespeeld. Bahman ging mede door tijdnood ten onder 3-2.

Op bord 5 Wist george zich goed te verdedigen, wist volgens mij 2 pionnetjes te snoepen en zag net als mij het plan om door te breken met zijn overgebleven pionnen. Hij gebruikte zijn paard om de tegenstander niet te laten promoveren en hij promoveerde daarna zelf wel tot dame. Daarna speelde hij het goed uit. 3-3

Een 3-3 uitslag is gezien de avond een terechte uitslag. Het was een avond waar het op en neer ging met de kansen voor beide teams. Het was in ieder geval weer een mooie avond!

Schaakgroep Koedijk 3 – Opening ’64 2 3 – 3
1 John Fokke 1503 – Hein Schut 1494 ½-½
2 Rob Broertjes 1450 – Nicolaas Spaan 1668 ½-½
3 Hans Pettinga 1537 – D.K.A. Geluk 1741 0-1
4 Kees Struijk 1439 – Rick Schut 1453 1-0
5 Harry Klinkhamer 1488 – George Bloem 1189 0-1
6 Reg Roodzant 1469 – Bahman Rahmani 1520 1-0

Tot vrijdag!
Richard van Diepen

Opening ’64 4 – Warmehuizen ‘76

Mooi debuut damesviertal (verslag van de teamcaptain)

In Warmenhuizen keken ze afgelopen vrijdagavond wel even vreemd op toen daar een zestal dames opgewekt binnenstapte. Ons vierde viertal van Opening ‘64 wordt geheel en alleen door vrouwen “bemand” en in Warmenhuizen mochten Jeannette, José, Liz en Charlotte het spits afbijten, mentaal ondersteund door supporter en fotografe Ingrid Rentenaar en mijn persoontje.

De zenuwen gierden door buik en kelen, maar als ware professionals lieten ze daar niets van blijken. Het was namelijk de eerste keer dat zij, als viertal, een wedstrijd voor de NHSB gingen spelen. Spannend!!! Voor mij ook hoor.  De dames hebben onderling al een aantal partijen gespeeld en waren ook van de partij bij het Kaas- en wijntoernooi in Koedijk, maar met een bondsnummer spelen in een officiële NHSB-competitie: da’s toch andere koek.

Aan het eerste bord had ik Jeannette opgesteld. Jeannette heeft al enige ervaring bij het spelen van externe wedstrijden (met goed resultaat!) en kent al een beetje het klappen van de zweep.

José mocht daarnaast plaatsnemen aan het tweede bord. José is inmiddels ook al aardig thuis in het schaakwereldje en laat zich niet gek  maken.

Aan het derde bord had ik Liz opgesteld. Liz maakt het laatste jaar enorme vorderingen.

Charlotte zat aan het vierde bord. Als Charlotte speelt, vergeet ze alles en iedereen om zich heen en  zit ze bijna letterlijk in de partij.

Nadat de koffiekar was gearriveerd konden de partijen beginnen. Ik had al gezien dat Jeannette een sterke tegenstander kreeg in de persoon van Cees Bleeker (rating 1466). Zij had het al snel moeilijk en moest alle zeilen bijzetten om de partij gaande te houden. De overige dames gingen allen goed van start. Na een uur zaten ze allemaal nog stevig te schaken en waren er geen gekke dingen gebeurd. Ook de tijdverdeling was in orde; ze hielden de klok goed in de gaten.

José had een mooie open lijn voor haar toren en benutte die goed. Liz haar loper stond ijzersterk op een zwarte diagonaal. Voor Charlotte kwamen er nog twee fans binnen; niet dat zij daar erg in had. Ze schrok zich helemaal het rambam toen zoonlief een arm om haar heen sloeg. Manlief grijnsde en ging eerst maar bij de andere borden kijken.

Na anderhalf uur was het duidelijk dat Jeannette echt het onderspit ging delven. Ik vond dat Jeannette zich uitstekend heeft verweerd. Zij geeft zich niet zomaar gewonnen! Naast haar ging het een stuk beter. José stond een stuk voor tegen Ron Janssen (rating 1134) en liet zich dat niet meer afpakken. Op het derde bord zag het er ook mooi uit voor Liz. Tegenstandster Maria de Wit (nog geen rating) had een koning die open en bloot stond. Het was voor Liz nog even zoeken naar de juiste voortzetting in een toch wel ingewikkelde stelling. Charlotte, die tegen Arie Mooy (rating 977) speelde, was geheel in trance. Arie maakte het haar zeker niet makkelijk en de kansen gingen over en weer.

José haalde de winst binnen met een schaak waarbij ze de dame won en Ron gaf op. Heel goed gespeeld José! Eén punt binnen! Geweldig! De stemming zat er goed in. Charlotte was een plan aan het ontwikkelen en ging met paarden en pionnen op de koningsvleugel af. Vergat in haar enthousiasme een paard te dekken en het beestje ging van het bord. Liz stond duidelijk beter dan Maria, maar werd na twee uur supergeconcentreerd spelen toch wel erg moe. Maria, die iedere week les krijgt van eerste bord-speler Cees, benutte haar kansen en zette met loper en dame mat. Liz baalde en dat typeert de ware schaker! Daar gaan wij meer van horen!!

Charlotte stond inmiddels drie stukken achter maar speelde stoïcijns verder. Haar blik was op Aries koning gericht, daar moest toch ergens een matzet  zijn. En jawel: het werd mat en het werd 2-2!!!! Eén vol matchpunt in de tas en de dames in hun sas! Goedgemutst dronken wij nog een borrel in de Geist.

Jeannette, José, Liz en Charlotte: ik ben onwijs trots op jullie! Dat jullie de eerste wedstrijd zo fantastisch gespeeld hebben! En wat een teamspirit!! Ingrid bedankt voor je support!!

6 december  staat de volgende wedstrijd tegen Magnus/Anna Paulowna op het programma. Ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen!

Yvonne

Opening ’64 3 – De strandloper 2

Voor wie er niet bij was………

Afgelopen vrijdag, 8 november ontvingen de 4 schakers van ons 3e team de tegenstanders van de strandloper 2 uit Petten. Teamcaptain Frank had zijn vertrouwen gesteld in Bahman op bord 1, Sebastian op 2, Rob Keizer op 3 en de altijd strijdlustige Richard Gooijers op 4. Helaas moest Richard door een plots opsteken ongemak (een klein ontsteking in de mond) op het laatste moment verstek laten gaan. Hiermee promoveerde hij op slag Frank van non-playing captain tot ausputzer op bord 4.

De Bijbelse wijsheid dat de laatsten de eersten zullen zijn, werd ook deze avond weer eens tot waarheid gemaakt. Frank met wit op bord 4 trof al snel doel in zijn favoriete Evan- gambiet. Zijn tegenstander de heer De Maijer plaatste zijn terugtrekkende loper in de 6e zet op een wat ongelukkig veld en moest daarna in de resterende 6 zetten lijdzaam toezien hoe de witte dame onuitgenodigd op bezoek kwam in zijn koningsstelling. Uitgerekend op zet 13 dwong een ondekbaar mat in tweeën hem ertoe de gezelligheid van de bar op te zoeken.

Na deze krachttoer bleek, uw inmiddels weer tot de status van non-playing captain teruggekeerde verslaggever, niet goed bij machte om de strijd op de overige 3 borden consequent te volgen. Duidelijk was wel, dat op de borden 2 en 3 (Sebastian en Rob) de kansen regelmatig keerden. Even duidelijk als dat Bahman op bord 1 in de persoon van de heer van der Vliet ongeveer  de sterkste strandloper van heel Petten tegenover zich gevonden had.  Na het herhaalde remise aanbod van Bahman, diep onder het duinzand begraven te hebben, stortte deze overduidelijk geroutineerde schaker zich als een springvloed op de zwarte stelling. Bahman raakte verzwolgen.

Toen rond 23 uur de balans opgemaakt kon worden, bleek dat onze Bas na een onverwachte twist de tegenstander aan zijn zegekar had weten te binden. Even onverwachts was het verlies van Rob op bord 3, die een sterke aanval over de g- en de h-lijnen niet kon laten doorslaan. De tegendruk van de heer Ten Velden werd Rob op een gegeven moment te machtig, waarbij dik zwart hout veranderde in wrakhout en hij de vlag moest strijken.

Hiermee kwam de slotstand op 2 – 2 en deelden beide clubs gebroederlijk de punten.

Schaakvrienden, namens de club, goed gestreden en bedankt voor jullie inzet.

Frank

      

       Als teamleider mee schaken

De waagtoren 5 – Opening 64 1

 Gisteren zat ik met mijn huisgenoot Jan Wagenaar elo 1785 mij voor te bereiden op de wedstrijd van gisteravond.

Dat deed ik eigenlijk zelf, via het AVRO toernooi 1938 te vinden in de gigantische Fritz database.

De database van Jan is gelukkig ook nog behoorlijk gevuld.

Feilloos gaf hij commentaar bij diverse partijen in diverse stellingen over het hoe en waarom.

Dat feilloos natuurlijk tot zo ver! Jan speelde ooit bij de reservemeesters in dat ratingloze tijdperk (Voor  1970!)

Heeft hij vermoedelijk een niveau gehad van 2000+!

’s Avonds na het eten nog even de stappenmethode stap 3.

Ik ben weer in stap 3 begonnen, kan stap 4 ook heel goed aan,

Echter bij stap 5 begint het mij wat te dazen! ( Gekomen tot les 13!).

Om 19.50 was ik in het gulden vlies, de opdracht die ik de mannen mee gaf, was speel je eigen spel, Pim wou gaan dammen, Pieter monopolyen.

Benadrukt dat wij even sterk waren als Waagtoren 5.

Die speelden met 3 voormalige KNSB spelers en 3 spelers die af en toe ook invielen in promotieklasse teams.

Misschien wel meerdere, maakte ik een fout? Rob vroeg mij, vul je team maar in, dat deed ik, in mijn achterhoofd de vraag?

Hoe ga jij met je spelers zitten?

Vraag van jullie, Ronald had je het omgezet, als je het had geweten?

Natuurlijk niet, je weet een hele week, je speelt aan dat bepaalde bord, je hoort van te voren, je bent even sterk als de waagtoren 5, dus je doet allemaal even je best, wie je ook tegen je krijgt, dan nu, de wedstrijd.

Pim speelde tegen Albert van der Meijden, wat ik er meerdere malen van zag (3x) was dat Albert tot de tweede keer, behoorlijk gelijke tred hield, nooit in zijn geliefde gevaarlijke combinatie spel kwam, in de derde fase, had Pim Albert zijn koning open en bloot gekregen, toen wist ik het, dit word een punt!

Zo geschiede! Aan bord 2: Paul Toepoel tegen Marcel Veenstra,

31 zetten lang geen stuk geslagen, ik had al bijna kamers geboekt voor een overnachting, maar beide heren speelden nog 3 kwartier door om uiteindelijk tot remise te besluiten, ik dacht heel even dat Marcel kansen had, die ontzenuwde dat, een keurige remise derhalve.

Aan bord 3 Richard tegen zeer gezellige Guido, die ik in tegenstelling tot vele schakers in het gulden vlies van uit een andere vriendenkring ken, graag had ik tegen guido gespeeld, wie weet komt het nog.

Af en toe keek ik naar links, zat mij kort af te vragen, zou hij ook een verhaal aan het schrijven zijn? mij zelf tot de orde roepend, Ronald ga schaken, de tegenstand is er naar!

Ik switch naar bord 8, Pieter nog niet verloren dit seizoen, speelde tegen een fantastische Peter Duys!

Ik ben zeker overtuigd van beide kemphanen hun kunnen.

Beste Pieter je had gisteravond, de beste Peter Duys in jaren tegen je, probeerde het zo als altijd met overgave, mar dat laatste, wat ik er van gezien heb, is denk ik, volkomen terecht geweest! Pieter ik reken weer op je tegen MSC!

Aan bord 7 Hein tegen Rob, graag had ik de bord volgorde andersom gezien, Hein kon helaas niet die broodnodige remise op het bord toveren, Rob speelde als een doorgewinterde bikkel.

Op het moment dat het moest, met wat medewerking van Hein.

Plaatste hij de noodzakelijke winnende stoot,Hein heel snel zal jij dat ook leren je hebt het in je meer zeg ik niet!

Ik ga naar bord 5, Florian tegen Dick Bouma, Dick ook zeer hoog gespeeld hebbend (KNSB), is positioneel een moeilijk te nemen muur, Florian probeerde het echt, Dick gaf geen krimp, maar kon ook niets creëren, remise derhalve, totaal niet verkeerd.

Zelf was ik gekoppelt aan Leendert Hartgers, Leendert is de Alkmaarse B kampioen 2013, is een zeer vaste kracht in groep 4 bij TATA, degelijk in praktisch alles en dan moet ik mij beperken tot het schaken.

Ik koos voor een heel oud damegambiet, koos een versie van ergens rond 1986, herinnerde mij een verliespartij met Pe7 in plaats van het nu beter gespeelde De7.

Mijn paard bleef gebonden aan d7, vanavond neem ik het met jan door, vermoedelijk had Leendert met een vroegere opstoot van e5, het paard manoëvrerend via e4 naar d6 winstkansen verkregen, maar of dat zo is? Zelfs voormalig  opening speler Danny de Ruiter, ondertussen Purmerend crack, bleef in mist gehuld over wat voor uitkomst, remise derhalve ondanks de weinige tijd van Leendert, veel meer als een toren heen en weer schuiven voor Leendert dito, kon er niet in de slotstelling, dan red je 5 zetten in 2 minuten.

De hele waagtoren was gefixeerd op bord 6, de partij tussen Arjen Dibbets en onze Edwin Flierman was er naar.

Of Arjen tegen Edwin gepland was? Laten we het maar nooit weten.

Arjen geen leeuwkenner, het commentaar links en rechts een plaats gegeven hebbend, offerde een stuk voor 3 pionnen met heel veel spel, opening zijn nieuwe crack kreeg op een gegeven moment een remiseaanbod, Edwin wou even de ontwikkelingen op andere borden afwachten.

Zelf had ik bespeurd dat Edwin een kleine kwaliteit inleverde niet wetend dat hij materiaalcompensatie had.

Deze dingen blijven altijd moeilijk wanneer accepteer je een remiseaanbod?

Na gisteravond zei Edwin dat hij volgende keer een remise aanbod accepteert, temeer daar dat aan andere borden vlotjes? Gebeurde.

Vrienden we hebben het er nog over, de wedstrijd van gisteren was wat een bepaalde topper in een bepaalde klasse moet zijn!

Bij het weggaan voegde Peter van Diepen Geen familie van Jeannette en Richard, die de naam hoog moest houden! Dat met afgedwongen geluk deed!) mij toe, Ronald win met je team de rest, dat zijn we van plan!

Hopelijk morst de waagtoren ook punten, ik zou niet weten waarom niet?!

Vrienden ons wacht het ook hele sterke MSC1

1 voordeel, ze komen naar de hel van Sint Pancras, laat het die avond, zo ook voor hun worden!

Vrouw en mannen bedankt voor de spannende avond, we gaan zeker nog punten pakken tot volgende keer!

Ronald.

 

 

Een gedachte aan “Verslagen Externe competitie

  1. Pingback: Waagtoren 5 – Opening ’64 1 | Schaakvereniging Opening '64

Geef een reactie

Opening '64